Het proces van hechting

Hechting is de manier waarop een kind een emotionele band opbouwt met zijn ouders en andere belangrijke personen in zijn omgeving. Een goede hechting is erg belangrijk. Een kind leert daardoor dat hij zich bij die mensen veilig voelt.

Hechting doet een kind in fases. Als pasgeboren baby is er een voorfase van hechting. Een baby maakt snel contact, reageert op warmte en aandacht. Herkent de belangrijkste mensen om zich heen, maar het maakt hem nog niet zoveel uit wie hem oppakt of verzorgt.
Na 3 maanden begint de eerste voorkeur van een baby voor bepaalde personen in zijn omgeving. Dat zijn meestal degenen die hij het meeste ziet en die op zijn signalen reageren.
Als een baby ruim 7 maanden is gaat hij zich steeds meer aan een beperkt aantal personen hechten. Hij kan dan heftig protesteren als een onbekende hem oppakt. Ook kan hij heel bang worden als een belangrijk persoon weggaat: komt hij/zij wel terug? Kiekeboespelletjes zijn in die periode heel zinvol, je kindje oefent daarmee dat jij altijd terugkomt, ook al ziet hij je even niet. In deze periode hecht hij zich vaak erg aan iemand die hem erg boeit, hem veel positieve aandacht geeft.

Na het eerste jaar heeft een kind meestal wel door dat jij terugkomt nadat je bent weggegaan. Zijn scheidingsangst wordt minder. Toch kunnen kinderen tussen 1 en 2 jaar nog wel periodes van aanhankelijkheid hebben.
Na deze periode begint de langzame losmaking die leidt naar zelfstandigheid.

Ana het einde van het vierde levensjaar is het proces van hechting grotendeels afgerond. Een kind heeft dan een goede basis om zich verder te ontwikkelen als zelfstandig persoon.

Tips om een goede hechting te realiseren:
kijk naar je baby/kind, probeer te achterhalen waar zijn behoefte ligt. Reageer op hem als hij je aandacht zoekt, laat hem weten dat je hem hoort en naar hem wilt luisteren. Natuurlijk kan je niet altijd direct voldoen aan zijn behoeftes, maar hem laten weten dat je hem hebt gehoord is al heel belangrijk. Hij voelt zich daardoor gezien en gehoord. Dat geeft hem een positieve bevestiging.

Wil je hier meer over weten, eens verder over praten? Neem gerust contact met me op. Ik beantwoord je vragen graag en kan je waarschijnlijk wel tips geven.