Kleuters (kinderen van 3, 4 en 5 jaar) zijn vaak al erg wijze jonge kinderen. Ze zijn bijzonder nieuwsgierig, willen van alles leren. Hun woordenschat is groot, ze begrijpen al veel. Vaak meer dan ouders door hebben.

Een kleuter doet alsmaar nieuwe ervaringen op waardoor zijn wereldje steeds groter wordt. Ze komen steeds meer in aanraking met verschillende mensen. Ze krijgen de behoefte om met leeftijdsgenootjes op te trekken, om vriendjes te maken.
Een kleuter begint steeds meer zijn gevoelens te uiten. Ze kunnen behoorlijk bezitterig worden en moeten leren om te delen. De wat oudere kleuter (5 en 6 jaar) gaat zich al inleven in andere mensen. Ze kunnen dan reageren met medeleven als ze zien dat iemand verdriet heeft.
In de kleuterfase vormt het geweten een innerlijke rem. De kleuter heeft een besef van wat goed is en slecht. Waaróm dat zo is, begrijpt hij echter nog niet. Hij gelooft gewoon wat papa en mama hem vertellen. Daarnaast speelt hun fantasie en beleving van de werkelijkheid een rol bij het omgaan met wat waar is en wat niet waar is. Ze vertellen soms een onwaarheid dat lijkt op een leugen, maar het niet altijd is. Dat is verwarrend voor ouders. Ik zal in een blog meer hierover schrijven.
Het is boeiend hen te volgen in het proces van ontwikkeling.

Regelmatig zal ik schrijven over verschillende aspecten die met de boeiende ontwikkeling van kleuters te maken heeft.

Als u er meer over wilt weten, of verdere informatie wenst, neem dan contact met mij op.

Lees meer over de ontwikkeling van kleuters op mijn blog.